Film, presentaties en goede voorbeelden congres

We hebben veel positieve reacties gekregen op het congres van 11 april jl. Met name de workshops sloegen aan. Bekijk hier de presentaties per workshop (de ontbrekende presentaties volgen z.s.m.). Bij een volgend congres zullen we nog meer ruimte maken voor het volgen van workshops. We  hopen dat u veel inspiratie heeft opgedaan om in uw eigen regio aan de slag te gaan om de wachttijden terug te dringen.

 

Bekijk hier de film (3 minuten) met een impressie van de dag en de meningen van aanwezigen over het belang van samenwerken in de regio.

De prikkelende en inspirerende bijdrage van Jan Kuitenbrouwer kunt u uiteraard ook nog een keer teruglezen. 

 

Praatplaten en goede voorbeelden

 

Bij de netwerksessie aan het einde van de dag heeft menigeen een 'lootje' voor meer informatie afgescheurd van de posters met goede voorbeelden. Ook de praatplaten voor in- door en uitstroom, waarop de knelpunten en mogelijke initiatieven staan, kregen de nodige aandacht. We hebben ze voor u online gezet.

 

17 april 2019


Terugblik congres 11 april: samenwerken loont

Samenwerking in de regio loont maar kost tijd en moeite. Dat bleek vandaag op het congres Samen sterk in de regio: grip op wachttijden, met bijna 300 deelnemers. 

 

Kennis delen en van elkaar leren, dat stond centraal. Samenwerking is cruciaal, bleek wel uit een gesprek met betrokkenen die elk hun eigen perspectief op de wachttijden in de GGZ belichtten: de moeder van een cliënt, een huisarts, een GGZ-aanbieder, een wethouder en een zorgverzekeraar.

 

Lees meer


Programma congres Samen sterk in de regio: grip op wachttijden

Op 11 april van 10.00 – 16.30 uur in De Eenhoorn in Amersfoort 

 • 9.15 uur       - Inloop en kiezen/inschrijven workshops
 • 10.00 uur    - Opening dagvoorzitter Ruben Maes
 • 10.05 uur    - Terugblik bestuurders GGZ Nederland, Zorgverzekeraars Nederland, Meer GGZ en MIND
 • 10.15 uur    - Interview met mensen die vanuit verschillende perspectieven wachttijden in de ggz belichten:  een moeder van een cliënt, een huisarts, een GGZ-aanbieder,  een zorgverzekeraar, en een wethouder. 
 • 10.45 uur    - Interview staatssecretaris Paul Blokhuis -mogelijkheid tot stellen vragen uit de zaal
 • 11.15 uur    - Gesprek over samenwerking in de regio met een lid van een regionale taskforce, KPMG en een innovatieve GGZ-aanbieder
 • 11.45 uur    - Jan Kuitenbrouwer (columnist)
 • 12.00 uur    - Lunch 
 • 13.00 uur    - Workshopronde 1    
 • 14.00 uur    -  Pauze
 • 14.30 uur    - Workshopronde 2
 • 15.30 uur    - Netwerken en kennisdelen in speeddates – gesprekken over in-, door- en uitstroom/ inclusief drankje/hapje
 • 16.30 uur    - Einde programma 

Wachtlijst 😊 voor congres op 11 april  - programma bekend

 

De animo voor het congres Samen sterk in de regio: grip op wachttijden op 11 april is zo groot, dat we inmiddels met een wachtlijst werken. Meer dan 300 mensen hebben zich aangemeld: gemeenten, huisartsen, ggz-aanbieders, cliëntenorganisaties, zorgverzekeraars en landelijke organisaties met een relatie tot de ggz. Daar zijn we natuurlijk enorm blij mee. 

 

 

Programma

Het programma is inmiddels bekend. De ochtend staat in het teken van een terugblik op het Actieplan wachttijden tot nu toe: welke lessen hebben we geleerd en wat levert het op? Staatssecretaris Blokhuis wordt geïnterviewd over zijn kijk op de problematiek én de mogelijke oplossingen. Daarna biedt columnist Jan Kuitenbrouwer zijn (ironische) kijk op de wachttijden in de ggz. We gaan vervolgens in gesprek met betrokkenen die elk hun eigen perspectief op de wachttijden in de ggz zullen belichten: de moeder van een cliënt, een huisarts, een ggz-aanbieder, een wethouder en een zorgverzekeraar.

 

Workshops

In de middag hebben we 14 workshops voor u geselecteerd. De succesvolle aanpak van verschillende betrokkenen wordt in de workshops toegelicht. (GGZ Noord-Holland-Noord, Dimence, HSK, Waardenland, de Stichting JIJ en GGNet). De onderzoeksbureaus (SiRM, HHM en Arteria) en de Vereniging van Ervaringsdeskundigen die onderzoek hebben gedaan naar  wachttijdbegeleiding, casusaanpak, complexe patiëntgroepen, en de inzet van ervaringsdeskundigen, zullen hun bevindingen presenteren. Daarnaast geeft KPMG een inkijkje in hun ervaringen met de regionale samenwerking (de Regionale Taskforces), vertellen zorgverzekeraars Zilveren Kruis en Zorg&Zekerheid over hun rol en aanpak rond wachttijden, geeft Vektis aan hoe je cijfers over wachttijden kunt gebruiken als organisatie en licht de ACM toe wat er nu wel en niet mag bij samenwerking in de regio.

 

Speeddates

Aan het eind van het middagprogramma is er volop gelegenheid om met elkaar van gedachten te wisselen over de thema’s in-, door- en uitstroom. In zogenoemde speeddates gaan we onder het genot van een drankje in gesprek over knelpunten maar vooral over oplossingen. Ook hier zullen we goede voorbeelden met u delen.

We kijken uit naar een inspirerend congres!

 

Als u zich heeft aangemeld, ontvangt u twee weken voor het congres een bevestiging en een definitief programma (10.00 – 16.30 uur). Ter plekke schrijft u zich in voor een workshop.


Save the date: Congres ‘Samen sterk in de regio: grip op wachttijden’

 

Op donderdag 11 april 2019 vindt het tweede congres ‘Samen sterk in de regio: grip op wachttijden’ plaats en u bent van harte uitgenodigd!

 

Wat?

Kennis delen en leren van elkaar: dat is het doel van dit congres. Iedere patiënt die langer dan noodzakelijk en verantwoord moet wachten op geestelijke gezondheidszorg (GGZ), is er immers één te veel.

Begin 2019 is het programma bekend, maar zeker is dat staatssecretaris Paul Blokhuis komt én dat we weer allerlei interessante workshops organiseren. Er zijn diverse mooie initiatieven om de wachttijden terug te dringen. Deze voorbeelden zullen we ter inspiratie met u delen. Daarnaast presenteren we de uitkomsten van onderzoeken naar mogelijke oplossingen. Uiteraard bieden we u ook de mogelijkheid om met elkaar van gedachten te wisselen over wat werkt (en wat niet).

 

Voor wie?

Het congres is voor iedereen die met wachttijden in de geestelijke gezondheidszorg te maken heeft, zoals cliënt- en familieorganisaties, huisartsen, praktijkondersteuners GGZ, gemeenten, professionals, medewerkers van zorgaanbieders en zorgverzekeraars.

 

Waar?

De Eenhoorn in Amersfoort, van 10 uur tot ongeveer 16.30 uur, inclusief lunch en borrel.

 

Aanmelden

U kunt zich hier aanmelden. Neem vooral ook uw collega’s, bestuurders en andere contacten uit het veld mee. Let wel: vol is vol.

 

Initiatiefnemers

Het congres is een initiatief van GGZ Nederland, MIND, Zorgverzekeraars Nederland (ZN), de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVvP), het Nederlands Instituut van Psychologen (NIP), P3NL, de Landelijke Vereniging voor Vrijgevestigde Psychologen en Psychotherapeuten (LVVP), Verzorgenden en Verpleegkundigen Nederland (V&VN) en MeerGGZ. Deze organisaties hebben hun krachten gebundeld in het gezamenlijke Actieplan Wachttijden GGZ.